Chiar dacă e criză, şomerii indemnizaţi nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă disponibile dacă sunt prost remunerate. Salariile mici fac mult mai atractivă indemnizaţia de şomaj. Joburile în confecţii sunt cele mai ocolite, întrucât sunt temporare şi retribuite cu 600 de lei brut.
La nivel naţional, agenţiile de ocupare afişează săptămâna aceasta aproape 11.000 de joburi vacante.
Mai citeşte şi:
Firmele primesc 300 de lei pentru fiecare ucenic
Criza mondială a distrus 30 de milioane de locuri de muncă, avertizează şeful FMI
Societățile arădene caută confecționeri de cablaje auto și muncitori necalificați
Din acestea, doar 551 de locuri sunt pentru persoane cu studii superioare, iar celelalte sunt pentru cei cu studii medii sau profesionale. Majoritatea sunt posturi prost plătite şi nesigure, în industria confecţiilor, şi sunt reportate de la o lună la alta fără să se găsească doritori.
În general, spune Elena Mateescu, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Argeş, aceste joburi sunt remunerate cu salariul minim pe economie, 600 de lei, şi tichete de masă.
„Lipseşte motivaţia financiară, mai ales că se lucrează şi câte 10 sau 12 ore pe zi, pentru a termina la timp comenzile. Ştiu, pe surse, că oamenii nu sunt plătiţi conform timpului lucrat", spune Mateescu. Mai mult, în momentul în care s-a onorat comanda, firma face din nou restructurări, până la următorul mare contract, când anunţă iar la AJOFM-uri că face angajări.
Salariile foarte mici oferite în perioada de criză fac mult mai atrăgătoare indemnizaţia de şomaj. Din această cauză, când o persoană a avut salariu rezonabil (în jur de 2.000 de lei net) şi a muncit peste 10 ani, este mult mai rentabil să stea acasă cu indemnizaţie de şomer (75% din leafă), decât să se angajeze într-un job sub nivelul său şi re