Tenisul feminin pe 2010 s-a încheiat cu Turneul Campioanelor. Kim Clijsters e punctul unde se închide cercul, iar recent retrasa Elena Dementieva reprezintă firul de legătură.
Nestatornicie. Schimbări dese la vîrf. Discuţii despre cine merită mai mult, cine mai puţin şi cine deloc. Cine revine, cine se retrage şi cine rămîne în top. Cine rezistă şi cine nu. Cine creşte şi cine stagnează. Sau, mai rău, regresează. Cine cîştigă şi cine pierde. Cine joacă şi cine se accidentează. Tenisul feminin e unul dintre cele mai colorate şi mai parfumate cocteiluri. Un cocteil în care, la un moment dat, şi ingredientele de bază se schimbă.
Turneul Campioanelor, concursul care le adună la fiecare sfîrşit de an pe cele mai bune 8 jucătoare ale sezonului, este un soi de barometru. Cine ajunge acolo contează. E importantă. Ori a avut o performanţă strălucitoare, ori a evoluat constant. Între 2006 şi 2010, cinci ani denşi, distribuţia de la Masters a variat, existînd însă şi puncte de suprapunere.
2006
Revenea Martina Hingis, retrasă din tenis în 2002 şi întoarsă la începutul acelui sezon. Maria Şarapova era la vîrf, proaspătă campioană la US Open. Era ultimul an cînd se mai califica Amelie Mauresmo. Rusia asigura jumătate din prezenţe, iar Belgia avea două reprezentante. Nimeni nu bănuia, dar şi pentru Kim Clijsters urma o pauză importantă.
2007
Apăreau în premieră Ana Ivanovici, finalista de la Roland Garros, şi Jelena Jankovici. Prezenţe meteorice pentru Daniela Hantuchova şi, mai ales, Ana Ceakvetadze. Şarapova şi Henin aveau să joace o finală memorabilă. Revenea şi Serena Williams, care nu mai cîştigase titlul din 2001. Kuzneţova îşi consolida poziţia în Top 10. Avea să fie anul unicei absenţe a Elenei Dementieva.
2008
Se întorcea, după 6 ani, Venus Williams, americanca urmînd să cîştige în ace