Industria chimică nu mai primeşte gaze ieftine din producţie internă, iar cele şapte combinate de îngrăşăminte din ţară au început să-şi sisteze activitatea. Guvernul a decis să nu mai acorde gaze ieftine marilor consumatori, pentru ca factura populaţiei să nu crească. Reversul medaliei: 10.000 de oameni riscă şomajul.
Perioada în care combinatele chimice au putut cumpăra gaze la preţ de producţie internă, care este la jumătate faţă de preţul de import, a expirat la 31 octombrie, deşi industriaşii au cerut prelungirea termenului.
În vara 2009, pentru a relansa sectorul industrial, Guvernul a decis ca marii consumatori de gaze, printre care combinatele chimice şi unele termocentrale, să primească doar gaze din producţia internă. Aceasta în condiţiile în care, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii din România primesc acelaşi coş de gaze intern-import.
„Dacă ar continua livrarea către unii agenţi economici de gaze naturale doar din producţia internă, ar trebui ca preţul la gaze naturale să crească semnificativ atât pentru populaţie, cât şi pentru orice alt consumator eligibil", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei, care au propus Guvernului să nu prelungească facilitatea.
„Astăzi (ieri - n.r.) am fost anunţat de la Cabinetul Premierului că Guvernul nu a aprobat cererea noastră", a declarat, pentru „Adevărul", preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, Achille Duţu.
Se anunţă proteste
Potrivit liderului sindical, circa 10.000 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă, dar pe orizontală măsura loveşte de cinci ori mai mulţi
oameni. „Vom aştepta să vedem dacă Guvernul ia alte măsuri pentru a compensa acest lucru. Dacă nu, săptămâna viitoare vom decide măsurile de protest la care vom recurge. Nu vom accepta să plecăm în şomaj în prag de iarnă, atâta vreme cât există soluţii", a mai spus Duţ