Reducerea datoriilor statului către firme ar permite o relansare a procesului de creditare. Iată ce declară pentru Hotnews directorul general al Băncii Comerciale Române. Dominic Bruynseels precizează că, în cazul în care băncile ar avea date privind banii pe care firmele îi au de recuperate de la stat, ar avea mai mult curaj să le crediteze. Pentru aceasta e nevoie urgentă de un registru al creanţelor, spune directorul general al BCR.
Reducerea datoriilor statului către firme ar permite o relansare a procesului de creditare. Iată ce declară pentru Hotnews directorul general al Băncii Comerciale Române.
Dominic Bruynseels precizează că, în cazul în care băncile ar avea date privind banii pe care firmele îi au de recuperate de la stat, ar avea mai mult curaj să le crediteze.
Pentru aceasta e nevoie urgentă de un registru al creanţelor, spune directorul general al BCR.
"Plata arieratelor ar fi bună pentru bănci nu doar pentru că ar mai reduce presiunea asupra companiilor, ci şi pentru că bancile ar dori să finanţeze companiile, dacă un registru transparent al creanţelor ar exista.
Discutăm de arierate care depăşesc din câte ştiu 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o sumă destul de consistentă. Noi am putea finanţa companiile cu aceşti bani- ceea ce ar creşte creditarea, sau am putea finanţa direct statul, ceea ce desigur ar mări deficitul bugetar.
Desigur, în acest Registru al Creanţelor, nu orice creanţă trebuie trecută, doar cele peste un anumit nivel - de pildă 10.000 sau 25.000 de euro. Firmele mari care şi-ar primi banii înapoi ar putea astfel să facă plăţi către furnizorii lor- de regulă IMM-uri, care sunt cei mai tensionaţi".
Directorul general al BCR mai declară pentru Hotnews că o altă condiţie pentru relansarea creditării ar fi ca BNR să reducă rezervele minime obligatorii la pasivele în lei şi valută, caz în care