O doză are cel puţin tot atâta cafeină cât o ceaşcă de cafea, dar şi vitamine de sinteză şi îndulcitori. Folosite mai ales pentru combaterea oboselii, băuturile energizante pot avea efect invers, determinând scăderea vitezei de reacţie şi a puterii de concentrare.
Datorită cafeinei din conţinut, consumul băuturilor energizante revigorează organismul pe moment. Cafeina acţionează ca stimulent al sistemului nervos, eliminând starea de oboseală. Unii specialişti afirmă că este vorba despre o percepţie subiectivă. Pe termen lung însă, conţinutul excesiv de cafeină duce la deshidratarea organismului, chiar o cauză a apariţiei oboselii. Există şi alte idei preconcepute legate de acest subiect.
„Cresc nivelul de energie la adolescenţi"
Deşi băuturile energizante sunt căutate cel mai mult de adolescenţi, chiar şi pe cutiile acestora este specificată evitarea consumului de către persoanele până în 16 ani. Motivul îl reprezintă conţinutul de taurină şi de cafeină, substanţe neuroexcitante. „Băuturile energizante nu ar trebui consumate de copii. În cazul lor, consumul acestor băuturi poate perturba funcţionarea şi chiar maturizarea sistemului nervos", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
În plus, excesul de cafeină duce la excreţia calciului din organism. „O doză de băuturi energizante conţine 300 mg de cafeină, comparativ cu o ceaşcă de cafea, care are în conţinut între 60 şi 150 mg de cafeină. Pe eticheta unor astfel de produse chiar este specificat că produsul are un conţinut ridicat de cafeină", spune specialistul.
Băuturile energizante trebuie evitate şi de femeile însărcinate, deoarece substanţele ingerate de mamă ajung şi la făt. „Din cauza consumului băuturilor energizante în timpul sarcinii, fătul se poate naşte cu o anumită predispoziţie către