Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Samuel Calotă, a declarat astăzi că România nu ar trebui să se teamă de faptul că Ordonanţa creditelor ar putea duce la infrigement. Sursa: AGERPRES
"Este vorba despre un pre-pre-infrigement şi nu se pune problema ca România să ajungă în situaţie de infringement", a mai spus Calotă.
Cu toate acestea, Istvan Szekely, reprezentantul Comisiei Europene (CE), a declarat ieri că Executivul României a primit din partea CE o scrisoare de pre-infringement în legătură cu OUG 50/2010. Prin această scrisoare, Comisia Europeană a cerut informaţii cu privire la modul de transpunere a directivei 48/2010 în OUG 50/2010.
Vicepreşedintele ANPC a mai declarat astăzi, cu ocazia unei dezbateri organizată la Camera Deputaţilor de PNL, că "nu ne-am propus să facem rău sistemului bancar din România, dar nu negăm că vrem să facem bine consumatorilor".
"Finlanda transpune directiva abia la 1 decembrie 2010. Nu sunt şi ei în UE? Marea Britanie încă lucrează la ea şi îşi însuşeşte în legislaţia naţională tot felul de prevederi din directivă, numai noi stăm speriaţi că vine infringementul şi ne omoară Comisia Europeană. Deocamdată, şi CE, dacă are ceva probleme, poate să meargă la Curtea Europeană de Justiţie, care se poate pronunţa asupra nelegalităţii unor prevederi din actul normativ pe care noi, românii, îl avem legat de bănci. Şi acesta este drum lung şi specialiştii îl ştiu mai bine decât mine", a declarat Calotă.
Pe 28 octombrie, ANPC urma să trimită Comisiei Europene un răspuns cu privire la modul de transpunere a directivei 48/2010 în OUG 50/2010. În acest sens, Samuel Calotă a precizat că s-a cerut o amânare cu o lună.
Tăriceanu: "Nu trebuie să fim cobaii celor din Occident"
Prezent astăzi la dezbarere, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul gru