Criza dintre Japonia şi Rusia provocată de vizita controversată a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev în Insulele Kurile a capătat amploare, după ce Tokyo a decis să îşi cheme ambasadorul de la Moscova. Emoţiile sunt mari la Tokyo, pentru că este pentru prima dată după 1945 că un şef de stat rus se deplasează în arhipelag.
Criza dintre Japonia şi Rusia provocată de vizita controversată a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev în Insulele Kurile a capătat amploare, după ce Tokyo a decis să îşi cheme ambasadorul de la Moscova.
"Am decis să îl chem temporar pe ambasadorul nostru în Rusia", a declarat jurnaliştilor ministrul japonez de Externe, Seiji Maehara, în urma schimburilor de replici puţin diplomatice între cele două capitale.
Şeful diplomaţiei de la Tokyo a precizat că doreşte să se consulte cu ambasadorul despre vizita de patru ore pe care Dmitri Medvedev a efectuat-o luni, 1 noiembrie, pe insula Kunashir, una dintre cele patru insule administrate de Moscova, după cel de-al doilea Război Mondial, dar revendicate de Japonia.
Emoţiile sunt mari la Tokyo, pentru că este pentru prima dată după 1945 că un şef de stat rus se deplasează în arhipelag.
Premierul japonez, Naoto Kan a calificat vizita drept "regretabilă" şi a convocat ambasadorul rus în privinţa acestei iniţiative a preşedintelui Medvedv, care "răneşte sentimentele populaţiei japoneze".
Răspunsul Moscovei a venit imediat : "Reacţia japoneză este inacceptabilă. Este teritoriul nostru, preşedintele rus s-a deplasat pe un pământ rusesc", au fost cuvintele ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
În ciuda acestor tensiuni, Guvernul japonez speră să aibă loc o întâlnire bilaterală între premierul Kan şi preşedintele Medvedev, cu ocazia Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, ce va avea loc la jumătatea lunii, chiar în Japonia, dar nu este sigur că partea rusă va fi d