Pentru prima dată, România a fost inclusă în planul strategic de conservare a biodiversităţii pe perioada 2010-2020, ceea ce înseamnă că va plăti serviciile de mediu, anunţă organizaţia WWF (World Wide Fund for Nature) într-un comunicat de presă. Sursa: Andreea Dogar
Serviciile de mediu reprezintă tot ceea ce primim zilnic de la natură: sol, apă, alimente, care ne asigură existenţa şi dezvoltarea. Conceptul de plăţi pentru serviciile de mediu (PES- Payment for Environmental Services) a apărut la începutul anilor ’90, pentru a se asigura calitatea serviciilor şi ecosistemelor naturale. Astfel, plăţile sunt posibile prin intermediul mecanismelor financiare de piaţă sau al subvenţiilor publice.
Prima schemă de plăţi, dezvoltată de WWF
Primul proiect din Europa care va elabora mecanisme pentru introducerea costurilor serviciilor de mediu în scheme de plată publice şi private a fost lansat anul acesta şi este implementat de WWF, în România şi Bulgaria.
Organizaţia susţine raportul OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) de includere a României în planul strategic. Anunţul a fost făcut la conferinţa COP10 de la Nagoya, care a avut loc săptămâna trecută, iar contribuţia României va consta în plata serviciilor de mediu.
Proiectul, intitulat “Promovarea Plăţilor pentru Servicii de Mediu şi a schemelor de finanţare sustenabilă pentru Bazinul Dunării”, are ca scop încurajarea politicilor de conservare a naturii şi orientarea resurselor financiare către programele dedicate biodiversitatii.
În prezent, exista peste 20 de iniţiative similare în lume. Proiectul WWF va promova eficienţa plăţilor pentru serviciile de mediu şi a schemelor de finanţare în bazinul Dunării. Costul acestuia va fi de aproximativ 2 milioane de dolari, iar finanţarea este asigurată de UNEP, prin fondurile GEF (Global Environmental Facility), cofinanţat de WWF