Americanii participă marţi, 2 noiembrie, la alegeri parlamentare parţiale. Scrutinul se petrece la mijloc de mandat prezidenţial. În ultima sută de ani, partidul preşedintelui a pierdut, în medie, 28 de mandate în Cameră şi patru fotolii senatoriale. Transmite corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor.
Americanii participă marţi, 2 noiembrie, la alegeri parlamentare parţiale. Scrutinul se petrece la mijloc de mandat prezidenţial.
În ultima sută de ani, partidul preşedintelui a pierdut, în medie, 28 de mandate în Cameră şi patru fotolii senatoriale.
Transmite corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor.
Toate sondajele arată că de data aceasta, pierderile democraţilor vor fi mult peste medie, aceştia urmând să piardă majoritatea în Cameră şi să o menţină, in extremis, la Senat.
"Dacă victoria anticipată de sondaje devine realitate, avem de-a face cu o repudiere a politicilor preşedintelui Obama : cheltuielile publice, deficitele gigantice, datoria naţională, impozitele. Americanii le dezaprobă şi ştiu că nu ajută economia", remarcă liderul Asociaţiei Guvernatorilor Republicani, Haley Barbour.
În total, 37 de fotolii guvernatoriale sunt în joc, alături de cele 36 din Senat şi toate cele 435 din Camera Reprezentanţilor.
"Nemulţumirea electoratului se explică prin faptul că situaţia economiei rămâne precară. Mulţi suferă din cauza disponibilizărilor şi lichidărilor imobiliare forţate. Toţi sunt afectaţi, direct sau indirect", recunoaşte preşedintele naţional al Partidului Democrat, Tim Kaine, care argumentează însă că ieşirea din criză se poate face doar continuând pe calea reformelor promovate de administraţie.
E un argument pe care, dacă dăm crezare sondajelor, electoratul îl va respinge, optând pentru alternanţă.
Americanii participă marţi, 2 noiembrie, la alegeri parlamentare parţiale. Scrutinul se petrece l