Celulele stem hematopoietice din sângele placentar reprezintă un certificat de garanţie în alb pentru fiecare nou-născut. Recoltarea sângelui placentar şi depozitarea celulelor stem într-o bancă specializată este tot mai des solicitată de viitoarele mame. Una din trei se interesează deja de această metodă.
Kati are mai puţin de un an şi un soi de garanţie în alb pe care mama şi tata i-au procurat-o atunci când s-a născut: celulele stem din sângele placentar. În laboratorul în care a ajuns proba de sânge, i se garantează posibilitatea unui transplant, dacă va avea vreodată nevoie, până la o greutate de cel mult 60 de kilograme.
Părinţii s-au gândit să apeleze la serviciile unei bănci de celule stem de când au aflat de sarcină. Când a intrat în travaliu, mama lui Kati şi-a sunat soţul: să nu uite acasă kitul de recoltare a sângelui placentar. Au plătit în rate şi au un contract pe 20 de ani. Anual, în apropierea zilei de naştere a lui Kati, vor plăti stocarea celulelor ei, ca o continuare a primului cadou pe care i l-au făcut copilului pe vremea în care el era „bine-mersi" în burtica mamei.
Recoltaţi cât mai mult!
„Recoltaţi cât mai mult posibil. Primim şi probe sub 3 mililitri, dar noi procesăm tot ce este peste 5, pentru ca unitatea să fie cât de cât utilizabilă. Chiar dacă greutatea receptorului celulelor este mai mare, se poate adăuga din sângele periferic, fie din măduvă, astfel încât persoana să beneficieze de transplant", le spune doctorul Mirela Livadariu, şefa laboratorului Bucureşti al Cord Blood Center (CBC), colegilor ei ginecologi, veniţi în vizită.
Din momentul în care medicii finalizează procedura de recoltare, proba de sânge placentar trebuie să stea la frigider. „Trebuie insistat ca proba să nu fie lăsată la temperatura camerei sau, şi mai rău, în căldură pe timpul verii. Este o etapă esenţială, deoarece tem