Un prunc sociabil, vesel, sănătos, sigur pe el... Dacă vreţi ca pruncul să fie luminos şi bucuros, râdeţi împreună cu el, le recomandă părinţilor psihologul Marcela Căuşneanu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti.
LA 2 LUNI: SURÂSUL
Până la 2 luni, ceea ce unele mame cred că este un surâs este, de fapt, un rictus cauzat de crampe. Abia după primele 8 săptămâni de viaţă, bebeluşul începe să comunice cu mama lui printr-un surâs, un crâmpei de zâmbet. De altfel, abia acum apar primele zâmbete. Sugarul priveşte mai atent o persoană decât un obiect colorat. "Când pruncul recunoaşte chipul mamei, el confirmă acest lucru printr-un zâmbet. Este perioada când bebeluşul reacţionează la orice stimul exterior (glasul şi mimica mamei sau ale celor din jur). De aceea, părinţii ar trebui să îşi nuanţeze gesturile, alegându-şi cu grijă comportamentul.
În scurt timp, părinţii vor observa că bebeluşul este capabil să transmită, prin intermediul zâmbetului, o serie de mesaje. "Pruncul va zâmbi diferit mamei, în funcţie de starea acesteia. De aceea, ambii părinţii, mai ales mama, care este mai mult timp cu pruncul, trebuie să se prezinte în faţa acestuia calmi, bucuroşi, echilibraţi, disponibili să-i satisfacă poftele. Dacă vreţi ca pruncul să râdă, atunci părinţii trebuie să râdă primii", spune psihologul Marcela Căuşneanu. Pe de altă parte, părinţii trebuie să se pună de acord asupra modului de a reacţiona în unele situaţii. "Este greşit ca mama sau tatăl să se manifeste diferit dacă bebeluşul a udat scutecul sau dacă a scăpat ceva din mâini. Pruncul va fi bulversat, dacă în aceste situaţii mama îl ceartă şi tata îl ia în braţe şi-l sărută. Tot la această vârstă, părinţii îşi pot pune pe mână diverse esenţe care vor fi percepute de bebeluşi. Apoi, vor mişca mâna în dreptul nasului copiilor. Metoda este potrivită,