În ultimii ani, cumpărarea produselor electronice pe internet a devenit tot mai populară, în special în rândul tinerilor, pentru că permite, după caz, economisirea de timp şi bani. Când se hotărăsc să facă astfel de achiziţii, cei interesaţi trebuie însă să aibă mare grijă.
Recent, în cadrul unei acţiuni comune coordonate de Comisia Europeană, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat 11 website-uri româneşti care comercializează produse electronice şi care au fost selectate în baza statisticilor privind numărul de utilizatori sau a reclamaţiilor făcute. În cazul a şase dintre acestea, au fost constatate o serie de nereguli, care vizau neafişarea datelor de contact complete ale operatorului economic, nerespectarea cerinţelor legale de informare corectă, completă şi precisă a consumatorilor privind caracteristicile produselor prezentate şi a preţurilor şi tarifelor practicate (de exemplu, afişarea preţurilor sau a taxelor de livrare fără TVA), precum şi afişarea unor informaţii incorecte în ceea ce priveşte dreptul consumatorilor de denunţare unilaterală a contractului.
„Până acum nu am avut sesizări referitoare la achiziţionarea de produse on line“
Acestea nu au fost însă singurele nereguli depistate de comisarii Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) de la începutul anului şi până în prezent. În cadrul unor controale desfăşurate de ANPC în luna februarie, care au avut ca scop verificarea respectării drepturilor consumatorilor la achiziţionarea on line de bunuri şi servicii, au fost constatate abateri la 168 de operatori economici, adică la aproape 94% din cei verificaţi. Astfel, atunci când se hotărăsc să facă cumpărături on line, consumatorii ar trebui să se asigure că site-ul de pe care fac achiziţiile este sigur. „Până acum nu am avut sesizări referitoare la achiziţionarea de produse