Comisia Europeană spune că riscăm procedura de infringement dacă nu modificăm ordonanţa creditelor, iar FMI ne-ar putea refuza tranşa de bani. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Strânse cu uşa între pericolul declanşării procedurii de infringement din partea Comisiei Europene (CE) şi riscul să nu mai luăm următoarea tranşă de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), autorităţile române sunt hotărâte să lupte pentru aplicarea ordonanţei creditelor în favoarea consumatorilor.
Finanţatorii internaţionali cu care România a încheiat acordul din primăvara anului trecut cer modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010, astfel încât protejarea intereselor clienţilor să nu afecteze siguranţa băncilor.
Retroactivitatea OUG, piedica în calea tranşei FMI
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a declarat, ieri, la conferinţa de presă de la finalul misiunii, că este la curent cu anumite practici bancare abuzive, care au făcut necesară transpunerea în legislaţia românească a reglementărilor europene din acest domeniu.
"Consumatorii trebuie protejaţi. Pe de altă parte, vrem să ne asigurăm că nu este nimic în măsură să pună în pericol stabilitatea sistemului bancar", a precizat oficialul Fondului. El a spus că acest echilibru trebuie respectat "pentru a merge înainte în cadrul programului încheiat cu FMI". Anterior, Jeffrey Franks declarase că OUG 50 nu trebuie să fie aplicată retroactiv.
Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei, o retroactivitate în Ordonanţa 50 este posibilă numai în anumite condiţii. "Dacă până acum nu era vorba de o retroactivitate propriu-zisă, dacă băncile vor chema din nou clienţii să semneze alte acte adiţionale, atunci chiar putem vorbi de aşa ceva", a declarat Chiriţoiu, ieri, la emisiunea "Evenimentele zilei", difuzată de B1 TV.
Riscăm infringement din pa