În cel mult cinci ani o nouă generaţie de medicamente ar putea fi lansată pe piaţă. Aceste medicamente se vor spijini pe descoperirea Laboratorului de Biologie Moleculară de la Cambridge conform căreia viruşii, odată intraţi în celule, nu sunt de neoprit.
Antiviruşii, meniţi a ucide virusul până la intrarea în celulă, sunt identificaţă apoi cu o proteină numită TRIM21, care poate neutraliza viruşii acţionează în aproximativ două ore de la intrarea acestora în celule, înainte de a-şi răspândi propriile proteine virale. "În acest moment celula are o ultimă şansă de ultima învinge virusul, căci, după ce a fost infectată singura modalitate de a scăpa de virus pe care organismul o are la dispoziţie este uciderea celulii", explică unul dintre biologii britanici, autori ai studiului, dr. James, citat de The Independent.
"Anticorpul e prins de virus şi, când acesta intră în celulă, anticorpul intră odată cu el si nimic nu-l mai poate determina să se desprindă de virus", mai spune dr. James.
Descoperirea cercetătorilor de la Laboratorul de Biologie Moleculară de la Cambridge se aplică şi norovirusurile sau rotavirusurile, nu doar rinovirusurilor, responsabile pentru banala răceală.
Potrivit cotidianului britanic, noile medicamente care se vor baza pe această proteină vor fi coemrcializate sub forma unui spray nazal.