Una dintre dilemele care vor macina permanent omenirea este legata de esenta lui Dumnezeu, nu neaparat de existenta Lui. Pozitiile antagoniste ale marilor lideri spirituali ai lumii nu provoaca decat tristete si cultiva un regretat dezacord subteran pe fundalul caruia evolueaza spiritualitatea lumii contemporane.
Dumnezeu nu dispretuieste pe nimeni, fie el bogat sau sarac, roman sau musulman. Insa ne izbim de divergenta pozitiilor a doi poli religiosi ai lumii: Papa Benedict XVI, reprezentantul catolicismului (1,2 miliarde oameni) si Rajan Zed, presedintele Societatii Universale a Hinduismului (1 miliard oameni), informeaza Big News Network.
Papa a declarat recent ca Dumnezeu nu este influentat de viziunea noastra despre El si vede in fiecare om un suflet de salvat, fiind mai apropiat de cei "rataciti" si de cei care ii invoca ajutorul.
Pe de alta parte, despre acelasi Dumnezeu (pentru ca e rezonabil sa consideram ca toti pamantenii au unul singur), reprezentantul hinduismului spune, intr-o declaratie recenta, ca este realitatea eterna, infinita, omniscienta si omnipotenta, sursa vietii si a tuturor formelor de religie din lume, esenta din interiorul tuturor fiintelor vii si este prezent in fiecare dintre noi.
Pentru cei care indeplinesc strict regulile religiei in care s-au nascut, totul este cat se poate de limpede, nu mai exista nicio indoiala pe marginea acestui important subiect.
Dar pentru altii, raman intrebari amare legate de adevarata natura a lui Dumnezeu, care nu este "captiv" in nicio religie la fel cum este "prins" in toate.
Oare care religie este "cea mai adevarata"?
Romanul, fara indoiala si ezitare, ar raspunde, ortodoxismul. Dar oare o alta religie decat a noastra este mai putin "adevarata"? De ce nu ar fi o alta religie mai "adevarata" decat ortodoxia sau cel putin l