Romgaz, cea mai mare companie de stat care asigură jumătate din producţia internă de gaze naturale, a avut o scădere a profitului de circa 23% în primele nouă luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2009, timp în care restanţele de plată ale clienţilor companiei s-au majorat cu aproape 22%.
Firma spune că principalul lucru care a dus la scăderea profitului a fost faptul că importurile de gaze naturale ruseşti, aproape de două ori mai scumpe faţă de producţia internă, au crescut în contextul în care o mare parte a producţiei Romgaz s-a dus direct spre marii consumatori, cum ar fi cei din industria chimică.
"Am importat mai multe gaze care au fost înmagazinate. Practic este o cheltuială pe care am decis s-o facem în avans şi care se va recupera pe măsură ce în perioada iernii aceste gaze vor fi vândute în piaţă", explică Lucian Stancu, directorul general adjunct al companiei.
Pe de altă parte însă, compania spune că a şi livrat mai multe gaze din import în primele nouă luni ale anului, lucru care a avut şi efectul de a creşte cifra de afaceri.
Astfel, Romgaz a înregistrat în primele trei trimestre ale anului o cifră de afaceri de 2,56 miliarde de lei (circa 610 milioane de euro), în creştere cu 14,5%, în timp ce profitul companiei a ajuns la 322,2 milioane de lei (76,7 milioane de euro), cu circa 23% mai redus faţă de primele nouă luni ale anului trecut.
Romgaz a mai precizat că livrările de gaze au crescut cu circa 11,5% în perioada analizată faţă de primele nouă luni din 2009.
Timp de mai bine de un an de zile, consumatorii întreruptibili, printre care se numără şi grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, şi-au putut alimenta operaţiunile numai cu gaze din producţia internă, în contextul în care orice consumator din România este alimentat în mod normal cu un coş de gaze for