Administraţia Publică Abrud va achiziţiona, în scurt timp, terenul care se aflã sub rampa de gunoi a oraşului, lucru ce le va permite să închidă definitiv groapa de gunoi şi să se alinieze normelor europene. Formal, aceasta este închisă, însă există localnici care continuă să arunce ilegal deşeuri, în special resturi de materiale de construcţii, pentru a scăpa de costurile pentru transport.
Edilii oraşului vor demara operaţiunile specifice în asemenea cazuri, urmând ca, în maxim un an, această groapă să devină o simplă amintire pentru locuitorii oraşului, desigur, cu condiţia ca aceştia să se alinieze sistemului.
“Teoretic, rampa de gunoi a oraşului Abrud nu mai este folosită demult. Primăria dispune de trei autoutilitare noi, achiziţionate printr-un program al ADR Centru, cu care transportăm resturile menajere din containerele de colectare la groapa de gunoi ecologică din judeţul Sibiu”, a precizat primarul Abrudului, Tiberiu Ioan Raţiu, pentru alba24.ro.
Acesta a mai spus că, din păcate, Primăria nu poate controla acţiunile localnicilor, care se sustrag de la plata serviciilor de salubritate şi aruncă ilegal deşeuri menajere la rampa de gunoi.
“Nu dispunem de poliţişti comunitari care să păzească rampa, pentru ca anumiţi localnici să nu mai arunce gunoaie şi nici sa-i împiedicăm pe rromi să mai scormonească în deşeuri, pentru că aceştia îşi duc traiul zilnic căutând resturi reciclabile, fier vechi sau pet-uri. Rampa de gunoi este chiar lângă DN 74 A, iar eforturile noastre de a menţine zona curată lângă drum sunt suprimate de acţiunile localnicilor”, a declarat primarul Abrudului.
Pentru resturile provenite din construcţii, precum şi alte deşeuri, Primãria are variante – locuri unde acestea vor fi depozitate şi precontracte cu firme care le colecteazã.
După închiderea gropilor de gunoi din Alba, la nivelul judeţului va fi o singur