Consumul final de energie a scăzut anul trecut cu 10,5%, cele mai importante contracţii fiind înregistrate în industrie şi construcţii, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Singurele categorii al căror consum a rămas aproape neschimbat sunt, în opinia INS, transporturile şi populaţia, picajele majore de consum fiind raportate de ramuri industriale precum metalurgia unde scăderea a fost de 37,1%, dar şi de chimie, unde consumul final de energie a fost cu 20% mai mic faţă de anul 2008.
Menţinerea nivelului de consum în ceea ce priveşte populaţia, chiar şi unele creşteri uşoare, au fost raportate de mai mulţi jucători din piaţa energiei electrice.
Companiile de profil explicau anul trecut că pe fondul creşterii şomajului, tendinţa oamenilor este aceea de a sta mai mult acasă, de a nu mai ieşi la restaurante sau la filme, motiv care a dus implicit la creşterea consumului de electricitate.
Pe de altă parte însă, în 2009 şi la fel şi anul acesta s-a remarcat o tendinţă continuă de scădere a consumului de carburanţi. În primele şase luni ale anului picajul a fost de circa 6-7%, iar până la finalul anului ar putea ajunge la 10% din cauza măsurilor de austeritate luate de guvern în ceea ce priveşte vânzările din benzinării, potrivit celor mai recente estimări din partea jucătorilor din piaţă. Companiile din industria petrolieră consideră că cel mai optimist scenariu este cel al unei stagnări pentru 2011, urmând ca revenirea la nivelul atins în anul 2008 să aibă loc abia după anul 2012.
Şi în ceea ce priveşte evoluţia consumului de energie electrică, cel mai des întâlnit scenariu pentru anul 2011 este cel al unei stagnări.
Consumul final de energie a scăzut anul trecut cu 10,5%, cele mai importante contracţii fiind înregistrate în industrie şi construcţii, după cum arată datele Institutului Naţi