Istoria antica a înregistrat în decursul secolelor III-II î. Hr. trei conflicte militare (264-146 î. Hr.), istovitoare si sângeroase, pentru suprematia în bazinul occidental al Mediteranei între Roma si Cartagina (colonie feniciana întemeiata în anul 814 î. Hr. pe coasta Africii de Nord).
Primul razboi punic (puni - cum mai erau denumiti cartaginezii) s-a încheiat cu înfrângerea metropolei africane. Ea a renuntat la Sicilia si a platit o importanta suma de bani (3.200 talanti de argint) învingatorilor. De asemenea, în anul 238 î. Hr. Roma a profitat de rascoala mercenarilor cartaginezi din Africa de Nord si a ocupat Sardinia si Corsica (insulele imperiului maritim punic).
Hannibal dezgroapa securea razboiului
Anii au trecut, dar animozitatile dintre cele doua cetati nu au fost date uitarii, si au atins apogeul în momentul "dezgroparii securii razboiului" de catre generalul pun, Hannibal (numit comandantul fortelor cartagineze din Spania în anul 221 î. Hr.).
Noul conflict, pregatit îndelung de ambitioasa Cartagina pe plan psihic, a avut ca principala scena de confruntare militara Peninsula Apenina, dar s-a desfasurat si pe mai multe fronturi secundare în Mediterana Occidentala, în Spania, Sicilia, N. Peninsulei Balcanice, Africa de Nord.
Citeşte mai multe pe Historia.ro