SERIAL EVZ. În episodul de astăzi, citiţi un interviu cu un chirurg român care provine dintr-o familie de doctori persecutată în perioada comunistă. Medicul profesează la un ambulatoriu din Roma.
Cu un pumn de dolari, o soţie însărcinată şi o vie dorinţă de ducă, Petre Mihai Băleanu (48 de ani) a părăsit România în septembrie 1990. A dorit să ajungă în SUA, dar a trebuit să se declare mulţumit cu Italia. Aici şi-a reluat studiile medicale, a spălat paturi şi paralitici, a pus sonde şi a făcut clisme, iar, în final, când i-a fost recunoscut titlul de doctor, trăgând linie, a putut spune că şi-a făcut o carieră în Peninsulă.
Astăzi, profesează la un respectat centru de chirurgie a piciorului din Roma.
EVZ: Cât de complicat a fost să plecaţi din ţară?
Petre Mihai Băleanu: Am plecat cu paşaportul turistic. Aveam 28 de ani. Era septembrie 1990. Mă căsătorisem de nouă luni, iar nevasta mea era însărcinată în luna a doua. Căram fiecare câte două valize, iar în buzunare aveam 600 de dolari şi-un bilet cu adresa unei cu noştinţe din Italia. Hotărâserăm să părăsim ţara cu mult înainte, încă din vremea lui Cea uşescu.
De ce?
Sub regimul comunist, familia mea a avut foarte multe de îndurat. Bunicul meu, Ştefan Pricoiu Pricunda - chirurg în Târgovişte - a fost arestat în 1957 şi condamnat la 11 ani de închisoare pentru acuzaţii false de legionarism. Fusese ofiţer medic al Armatei Române, decorat pentru merite deosebite şi, pentru că le luase apărarea muncitorilor de la UPET Târgovişte, i s-a înscenat un proces politic. A ispăşit 7 ani de detenţie la Aiud, timp în care fiica lui (mama mea) a fost dată afară de la Facultatea de Medicină, ca descendentă a unei familii "burgheze"...
Mulţi ani după aceea, când sora mea - absolventă de Medicină - a vrut să se căsătorească cu un cetăţean american, coleg de-al ei de grupă, a