Ministerul Economiei a propus Guvernului sa nu mai prelungeasca facilitatile acordate consumatorilor industriali care achizitionau, pana acum, gaze naturale doar din productia interna. Potrivit Ministerului Economiei, acordarea in continuare a acestor facilitati ar determina cresterea preturilor la gazele consumate de populatie. Legea 332/2010 permitea producatorilor industriali cu statut de intreruptibil, in special producatori din industria chimica, sa achizitioneze gaze doar din productia interna pana la sfarsitul lui octombrie 2010. Producatorii din industria chimica inregistreaza datorii de 531 milioane de lei catre Romgaz, echivalentul consumului de gaz pe sase luni pentru aceasta categorie de consumatori.
Gazele din productia interna se comercializeaza la un pret de aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din import ajunge pana la 380 dolari/1.000 mc. In structura amestecului de gaze naturale, cele din import pot depasi 20%. De exemplu, pentru luna noiembrie, a fost stabilita o pondere de 23,9% gaze din import, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. In lunile de vara, ponderea importurilor este mai redusa. In luna august, importul care a intrat în consum a reprezentat 6,39%.
"Dupa cum se stie, producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au beneficiat pana la 31 octombrie a.c. de gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania. Masura a fost luata in mai 2009 si a expirat la 31 octombrie 2010", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a propus Guvernului sa nu mai prelungeasca acest termen. Principalul motiv al acestei prop