Specialiştii de la Mayo Clinic din Statele Unite au realizat un set de zece simptome care ar putea anunţa afecţiuni ce ne pot pune viaţa în pericol.
Organismul uman are capacitatea de a semnaliza, prin diverse metode, dacă ceva este în neregulă: dureri în piept sau în zona abdominală (mai mici sau mai mari), stări de ameţeală, ganglioni inflamaţi sau pierderi de greutate inexplicabile. De multe ori însă nu dăm atenţie acestor semne, sperând că "totul va trece".
Iată lista celor zece semne ce nu ar trebui ignorate, ci, dimpotrivă, ar trebui anunţate de urgenţă medicului de familie. Acesta va decide dacă este necesar un consult amănunţit sau o trimitere la un medic specialist care poate recomanda o serie de analize. Pentru că este foarte important să nu uitaţi că prezenţa în timp util la medic poate uneori să ne salveze viaţa.
1. SLĂBIŢI FĂRĂ SĂ ŢINEŢI REGIM
Pierderea kilogramelor este un motiv de bucurie aproape pentru oricine. Însă este important să reţineţi că, dacă nu urmaţi un regim în acest sens, slăbitul continuu poate fi semn al unei afecţiuni. Astfel, dacă kilogramele pierdute reprezintă 10% din greutatea corporală, mergeţi de urgenţă la medic.
Această pierdere inexplicabilă poate anunţa unele afecţiuni, printre care se numără hipertiroidismul, depresia, bolile de ficat, cancerele, tulburările de absorbţie ale unor nutrienţi.
2. FEBRĂ PERSISTENTĂ
Febra nu este o afecţiune. Dar de cele mai multe ori este un simptom al unei afecţiuni. De cele mai multe ori, febra poate să însemne că organismul dumneavoastră luptă cu o infecţie virală sau bacteriană. Indiferent de felul infecţiei, dacă aveţi febră egală sau mai mare de 38,9 grade Celsius o perioadă de trei sau mai multe zile, nu amânaţi să consultaţi medicul. Febra persistentă poate să ascundă o serie de infecţii. De la cele de tract u