Elevii cazaţi în internate au de suportat costuri cel puţin duble faţă de colegii lor din oraş.
Şcolarizarea unui elev sucevean costă 2.000 de lei pe an, în timp ce copiii care vin din alte localităţi au de plătit cel puţin dublu pentru a învăţa carte. Drept urmare, banii oferiţi de stat ca ajutor financiar pentru liceeni, sub forma bursei „Bani de liceu“, în valoare de 180 de lei lunar, sunt un real sprijin pentru mii de părinţi.
Haine de şcoală din Bazar
„Pentru Nati mi s-a aprobat dosarul anul trecut, iar anul acesta am depus şi pentru Roxana, chiar dacă nu credeam că o să-mi aprobe. Mă ajută foarte mult banii aceştia. Lunar, cheltuisc cam 95 de lei pentru mâncare şi 40 de lei bani de buzunar. Pentru rechizite am plătit cam 100 de lei, plus 55 de lei pentru câteva culegeri, iar îmbrăcămintea, încălţămintea, ţinuta sport şi uniforma şcolară, pe care le-am luat la începutul anului şcolar, m-au ajuns cam 2.200 lei. Asta în condiţiile în care nu am cumpărat haine de firmă, ci de Bazar“, a spus Gabriela Cîmpan, mamă a şase copii.
Aceasta este casnică şi se ocupă de creşterea şi educaţia copiilor, iar tatăl munceşte zilnic la atelierul personal de tinichigerie. Pentru că banii nu le ajung ca să acopere cheltuielile celor şase copii, dintre care un băieţel de doi ani, o fetiţă de clasa a III-a, un băiat de clasa a V-a, altul în clasa a VII-a şi cei doi liceeni, Natanael, de clasa a IX-a, respectiv Roxana, în clasa a X-a, părinţii au depus dosarele pentru bursă.
Primul loc la burse sociale
La finalul săptămânii trecute, Ministerul Educaţiei a publicat listele beneficiarilor Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu“ pentru anul şcolar 2010-2011, pe judeţe.
Conform acestora, Suceava ocupă, pentru al treilea an consecutiv, primul loc pe ţară după numărul beneficiarilor bursei „Ba