Întreaga stradă Cuza Vodă este plină de fostele ascunzători ale negustorilor de acum două secole. Sub construcţiile vechi se află trei niveluri de pivniţe, care reprezentau singura scăpare a târgoveţilor buzoieni de invazia turcilor din Raiaua Brăilei.
Cafenele, cluburi sau saloane de coafură. Acestea sunt destinaţiile date acum unor încăperi vechi, care înseamnă o parte din istoria oraşului. Sub construcţiile vechi din centrul istoric sunt câteva rânduri de pivniţe amenajate de negustorii buzoieni în anii 1800.
CITIŢI ŞI: FOTOGALERIE Parfum de epocă: Centrul istoric va fi redat „Târgului Buzăului”
Citiţi şi: Hrube vechi de 200 de ani pentru contrabandă cu vin
Pentru că erau atacaţi în nenumărate rânduri de turcii din Raiaua Brăilei, cei mai curajoşi dintre târgoveţii buzoieni ai acelor vremuri au ales ascunzătorile în loc să părăsească oraşul, construind adăposturi pe trei niveluri de pivniţe.
Astfel de hrube au fost descoperite abia prin 1977 pe strada Cuza Vodă, când s-au demolat mai multe construcţii din centrul vechi al oraşului.
„Când s-a început demolarea Şcolii Sanitare, sub mormanele de moloz s-au găsit mai multe obiecte, scaune, vase. Oamenii m-au chemat să văd despre ce este vorba şi am intrat în pivniţă. În timp ce lucram cu băieţii acolo, tot suna ceva a gol. S-a măturat tot praful şi am descoperit o trapă care ducea cu un nivel mai jos. Mă aşteptam să miroasă urât acolo, dar nu era aşa. În al doilea nivel am găsit o altă trapă care ducea într-o a treia pivniţă, unde am găsit nişte vase uriaşe", ne-a spus Marius Constantinescu, istoric.
Negustorii buzoieni se ascundeau în nivel inferior al pivniţelor care comunicau cu cele vecine prin câteva canale.
În aceste încăperi, avea vase foarte mari, care de regulă erau încărcate cu măsline, murături sau cereale. „Negustorii aveau nevoie de provizii serioase, pentru