Clădirea Palatului de Justiţie din Cluj, ridicată între anii 1898 şi 1902, dispunea, în momentul inaugurării sale, de nouă săli de dezbateri, ample, impunătoare, cu o ornamentaţie interioară bogată, în care trebuiau să se desfăşoare activităţile ce aveau să asigure punerea în funcţiune a justiţiei pentru o populaţie de 50.000 de locuitori din oraşele Cluj, Dej, Turda, Alba-Iulia, Bistriţa, Deva şi Sibiu.
Clujul era, în perioada în care a fost ridicat Palatul, un oraş în plină expansiune. Tot la începutul secolului al XX-lea se construiau aici şi clădirea Liceului Unitarian, Opera Română, Primăria şi Palatul de Finanţe.
Situată în centrul vechi al oraşului, clădirea continuă coerent stilul arhitectural al celorlalte construcţii aflate în Piaţa Victoriei: Opera, Teatrul Naţional, Prefectura şi Direcţia Căilor Ferate, fiind declarată monument istoric.
Palatul are 13 curţi interioare ce asigură dispunerea egală a luminii. De-a lungul timpului, a adăpostit temporar instituţii precum Biblioteca, Şcoala Populară de Artă, Editura Kriterion sau Facultatea de Ştiinţe Economice.