Respingerea previzibilă de către FMI a micşorării cotei unice a dat autorităților motive să spună că au idei de relansare economică, dar sunt împiedicate de o instituţie financiară obtuză.
Ca şi când România nu ar avea suficiente probleme cu finanţarea deficitului bugetar, datoriile statului către mediul privat, salarizarea bugetarilor sau sistemul de pensii, politicienii au mai creat câteva votând eronat, după cum susţin, reducerea TVA la 5% pentru unele alimente şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.
Pregătiţi să discute cu Guvernul despre bugetul anului viitor care reflectă tot cadrul legislativ în care va funcţiona România în 2011, de la salariul minim până la arierate, colectarea veniturilor bugetare şi combaterea evaziunii fiscale, experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au descoperit că au de-a face cu o nouă realitate.
Fie din eroare, aşa cum susţin, fie din populism, aşa cum este mai probabil, parlamentarii şi-au dat votul pentru modificarea actualului sistem de taxe. Mai mult, reprezentanţii coaliţiei de guvernare insistă în aceste zile să convingă delegaţia FMI că o micşorare a cotei unice la 12% ar avea efecte pozitive în economie. Principalul argument al partidelor de la putere este că FMI s-a înşelat şi în 2005 când estima că introducerea cotei unice urma să micşoreze încasările bugetare.
FMI ferm pe poziţii
Refuzul experţilor instituţiei financiare de a lua în calcul reducerea cotei unice în 2011 i-a făcut pe unii politicieni să îi acuze de rigiditate şi chiar obtuzitate. FMI își justifică prudența prin faptul că până la încheierea anului, când bugetul pentru 2011 ar trebui să fie votat în Parlament, nu numai aprobat în guvern, mai sunt doar două luni, iar simularea unui nou sistem de impozite s-ar face pripit şi, prin urmare, neserios. Diminuarea cotei unice cu patru puncte procentuale ar însemna în