FMI pare sa nu mai fie atat de pornit impotriva ordonantei 50 privind creditele populatiei cum era la sfarsitul saptamanii trecute. Desi au trecut doar cateva zile de cand ameninta ca Romania nu va mai primi urmatoarea transa din imprumut, Jeffrey Franks a evitat luni sa mai faca vreo referire clara cu privire la modificarea ordonantei.
Ce a determinat schimbarea radicala de atitudine a delegatiei FMI? Poate ca a descoperit in datele pe care le-a cerut ca impactul asupra bancilor nu ar fi atat de puternic sau poate si-a dat seama ca bancile pot fi date in judecata chiar si daca ordonanta 50 ar arata asa cum vor ele si nu ar fi aplicata contractelor in derulare.
Oricare ar fi raspunsul, cei care lucreaza acum la modificarea OUG 50/2010 spun ca scopul lor este in continuare acela de a ajuta populatia si de a ridica standardul de protectie a consumatorului.
La prezentarea concluziilor vizitei in Romania, seful delegatiei FMI s-a rezumat la a spune ca Fondul vrea sa se pastreze un echilibru intre imbunatatirea protectiei consumatorilor in sectorul bancar si echilibrul sectorului bancar. Franks nu a precizat nici daca modificarea este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarei transe, ci doar a sugerat ca acest lucru poate fi o preconditie.
In acelasi timp, reprezentantii Comisiei Europene ne-au avertizat ca scrisoarea de pre-infringement a fost trimisa deja si asteapta sa le explicam de ce Romania nu a respectat directiva europeana si a introdus in OUG 50/2010 orice tip de credit, inclusiv cele aflate deja in derulare si cele ipotecare.
Singurii din Europa care se lupta cu bancile
Curiozitatea Bruxelles-ului este de inteles mai ales pentru ca Romania este singura tara europeana care a luat masuri atat de serioase in sprijinul celor cu credite.
"Directiva se limiteaza doar la c