Acuzaţiile la adresa reprezentanţilor FMI nu au încetat să apară din partea opoziției, după ce experții Fondului au luat apărarea băncilor în cazul ordonanţei de urgență nr.50/2010, cu privire la creditele de consum ale populaţiei. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
"Poziţia FMI şi a Comisiei Europene este una inacceptabilă, cu privire la activitatea de legiferare naţională. Din punctul meu de vedere este o atitudine abuzivă, nedemocratică şi chiar umilitoare", a declarat deputatul Eugen Nicolăescu, într-o întâlnire cu clienţii nemulţumiţi ai băncilor.
De aceeaşi părere este şi avocatul Gheorghe Piperea care spune că poziţia FMI, de zilele trecute, a fost totalmente incorectă. "Acum vorbesc din perspectiva unui contract care s-a încheiat între România şi FMI şi Comisia Europeană. A schimba regulile acestui contact în timpul în care el se desfăşoară este ca şi cum ai schimba regulile unui joc în timpul jocului ceea ce nu este permis. Este exact ce au făcut băncile încă din 2006 până acum", a mai afirmat avocatul.
Acesta spune că ANPC a întrebat CE, printr-o scrisoare, dacă Ordonanţa 50 este în conformitate cu Directiva Europeană 48/2010 şi nici până astăzi autoritatea nu a primit un răspuns concret.
"În acest caz, cum să modifici această ordonanţă în Parlament la cererea FMI, câte vreme cealată parte din contract, CE, nu ne-a spus dacă este sau nu în conformitate cu Directiva? Din acest punct de vedere, poziţia FMI este de neacceptat", mai spune Piperea.