Întreprinderile de stat monitorizate înregistrează pierderi în creştere. FMI şi CE recomandă ca soluţie privatizarea sau lichidarea acestor companii.
Performanţele reduse ale întreprinderilor de stat şi arieratele, de care sunt responsabile în bună măsură aceste companii de stat, sunt principalele motive de insatisfacţie a misiunii FMI care ieri şi-a încheiat misiunea de evaluare a acordului stand-by cu România.
„În domeniul în care evoluţiile au constituit o dezamăgire este cel ce ţine de îmbunătăţirea performaneţelor întreprinderilor de stat. Multe dintre acestea încă înregistrează pierderi foarte mari şi acumulează arierate existând puţine perspective de remediere", a spus ieri Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI din România. „In cazul unei firme care are pierderi există trei căi, respectiv reorganizarea, privatizarea sau lichidarea. Nu sunt în măsură să spun care trebuie urmată, nu sunt specialist în aşa ceva este treaba ministerelor implicate. Este însă anormal ca an de an aceste firme să nu îşi plătească facturile şi să nu producă bani", a spus ieri Franks. Potrivit memorandumului tehnic convenit cu FMI pierderile acestor firme trebuie limitate la finele lunii decembrie 2010 la 4 miliarde de lei. Ţinta impusă de FMI trebuie atinsă fără ca aceasta să fie diminuată de subvenţiile date acestora de stat. Deja, pierderile au ajuns la 7 miliare de lei.
Ce mai vrea FMI?
Legea salarizării în sectorul bugetar, aprobarea bugetului pe 2011 şi reforma pensiilor sunt printre condiţionalităţile care amâna în luna ianuarie eliberarea următoarei tranşe de la FMI, programate iniţial pentru mijlocul lunii decembrie. FMI şi Comisia Europeană insistă pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori, a spus ieri Franks, evitând însă să spună clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă