Sub formă proaspătă, congelată sau murată, fructele şi legumele asigură doza zilnică. Specialiştii recomandă sursele naturale de vitamina C pentru că acestea conţin şi alte substanţe antioxidante, utile pentru sănătate.
Principalul beneficiu al vitaminei C ţine de capacitatea sa antioxidantă. Aceasta limitează acţiunea radicalilor liberi produşi în cadrul metabolismului, prevenind, astfel, deteriorările celulare. Este esenţială pentru ca organismul să sintetizeze colagen, de aceea, este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii, a cartilajelor, dar şi a vaselor de sânge.
Conservarea o păstrează în mare parte
Vestea bună este că vitamina C nu dispare odată cu legumele şi cu fructele proaspete. „Congelarea, murarea şi gătitul păstrează această vitamină în proporţie de aproximativ 50%, cu variaţii de la un aliment la altul", subliniază medicul specialist în nutriţie Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco Lifestyle din Cluj-Napoca.
De exemplu, potrivit datelor disponibile, 100 g de broccoli crud acoperă 149% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, iar dat în clocot, 108% din acest necesar. În cazul spanacului, 100 g asigură aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina C, în forma crudă, şi aproape 4% în forma congelată şi gătită. Alte surse importante de vitamina C sunt conopida, varza de Bruxelles, dar şi cea românească, mai ales roşie, citricele şi fructele de pădure.
Protejează articulaţiile şi vasele de sânge
Vitamina C are roluri multiple, iar specialiştii atrag atenţia că rolul acesteia este maxim atunci când este obţinută din surse naturale. Astfel, s-a observat că incidenţa artritei, boală care distruge colagenul din articulaţii, este mai mică în rândul persoanelor care consumă zilnic fructe şi legume. Unele studii arată că vitamina C previne, într-o oarecare măsură, apariţia plăcii de aterom, prin