Comisioanele de risc, de monitorizare a riscului sau comisionul de rezervă minimă obligatorie aplicate lunar de unele bănci la creditele aflate în derulare sunt înscrise în contabilitatea băncilor la venituri din dobânzi, a declarat, marţi, avocatul Gheorghe Piperea, la o dezbatere organizată de grupul parlamentar al PNL.
'Am descoperit, şi acest lucru se va face public săptămâna viitoare, o realitate absolut uluitoare, pe care, din păcate, BNR nu a descoperit-o până acum: comisioanele acestea, aplicate lunar, sunt înscrise în contabilitatea băncilor la venituri din dobânzi. Asta înseamnă că acest fapt este demonstrat prin însăşi rapoartele anuale financiare pe care unele băncile le fac şi pe care le înregistrează la BNR şi la MFP. Prin însăşi documentele lor publice, băncile ne arată - nu toate, ci doar câteva, care practică aceste clauze abuzive - că în contabilitatea lor aceste comisioane sunt înregistrate ca fiind venituri din dobânzi. Adică, este un venit echivalent cu dobânda, deci este o dobândă mascată', a spus Piperea.
Avocatul a atras atenţia asupra faptului că aceste comisioane - de risc, de monitorizare a riscului sau a celui de rezervă minimă obligatorie - sunt abuzive nu pentru că există în contract şi sunt denumite comisioane, ci pentru că ele, de fapt, fiind încasate lunar, maschează în realitate o dobândă.
Potrivit lui Piperea, în aceste cazuri caracterul abuziv se manifestă pe două planuri. Primul plan este cel al relaţiei cu consumatorul, care descoperă, după ce a încheiat un contract de adeziune cu banca (adică pe care nu l-a negociat), tot felul de 'surprize neplăcute'.
'Vede pe desfăşurător că are o dobândă pe coloana din stânga, care pare să fie în regulă, pentru că este cu 1-2-3 puncte mai redusă decât dobânda practicată de băncile concurente, dar pe coloana din dreapta vede comisionul de risc. Dobânda este de 200