Marian Comănescu, administrator şi coproprietar la compania Active Recovery, a dat paza preşedinţilor pe recuperarea de creanţe şi bunuri. Marian Comănescu a fost printre primii angajaţi ai SPP în ianuarie 1990, activând sub Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Din 2009 administrează o afacere de 300.000 de euro pe an.
Revoluţia l-a prins într-o şcoală militară, iar primii paşi de libertate de după Decembrie '89 l-au purtat către înfiinţarea actualului Serviciu de Pază şi Protecţie.
„În ianuarie 1990 s-au făcut nişte selecţii de la şcolile militare, pentru înfiinţarea unui serviciu de protecţie a demnitarilor. Am fost ales, alături de alţi 200 de colegi, şi aşa am ajung la SPP", povesteşte Marian Comănescu.
A făcut parte din stafful de protecţie al preşedintelui Ion Iliescu, între 1990 şi 1996, iar din 1996 până în 2000 a fost aghiotantul preşedintelui Emil Constantinescu.
Zece ani în slujba preşedinţilor
Chiar dacă a lucrat zece ani în SPP, spune că nu-i prea face plăcere, şi nici nu prea are voie să vorbească despre activitatea de aici. Se simte mai confortabil atunci când se discută despre piaţa de recuperări de bunuri şi creanţe. Marian Comănescu a pus bazele companiei Active Recovery în 2009, alături de un medic din Piteşti, care deţine 50% din societate.
Comănescu controlează un sfert din companie, iar restul de 25% aparţine partenerilor de la casa de avocatură Dănilă, Petre & Asociaţii. Aministratorul Active Recovery spune că în perioada 2007-2008 băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN) au acordat foarte multe imprumuturi, dar fără a ţine cont de riscurile implicate. Acest lucru a dus ulterior la un maxim al pieţei de recuperare bunuri şi creante.
Dar pentru că cele mai multe contracte de leasing încheiate în 2007-2008 sunt pe 2-3 ani şi urmează să se încheie, şi boom-ul pieţei de recuperari se apropie d