Analiştii se aşteaptă ca BNR să menţină azi neschimbate atât dobânda-cheie, la 6,25% pe an, cât şi rezervele minime obligatorii la lei şi la valută, anticipând a patra şedinţă de politică monetară la rând fără modificări.
Justificările analiştilor diferă însă de la necesitatea menţinerii unei atitudini prudente, în condiţiile în care preţurile la alimente sunt în creştere susţinută, până la irelevanţa dobânzii-cheie, ca principal instrument de politică monetară.
"Economia nu este refăcută, iar o majorare de dobândă nu ar ajuta, din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice. Nu aş vedea însă nicio reducere de dobândă, pentru că sunt încă incertitudini pe partea de consolidare fiscală, ceea ce ar putea să pună presiune pe inflaţie. Se adoptă o politică prudentă, aşa cum am văzut şi la precedentele şedinţe, chiar dacă acordul cu FMI dă senzaţia că este ontrack", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală. El notează că o majorare de dobândă acum şi-ar produce efectele abia peste câteva trimestre, în timp ce inflaţia va coborî probabil spre 4% în vara lui 2011, astfel că BNR ar trebui să taie ulterior dobânda.
"În momentul de faţă informaţiile disponibile arată că transmisia majorării de TVA (de la 19% la 24%, aplicată în iulie - n. red.) a fost incompletă, aceasta fiind vestea bună. În schimb, au apărut semnele unor şocuri de ofertă din agricultură, care s-au văzut în septembrie în preţuri şi vor continua să se manifeste. Inflaţia va fi peste aşteptările BNR şi FMI", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Banca centrală anticipa că inflaţia va atinge un vârf de 8% în septembrie, după care va încetini la 7,8% până în decembrie.
Datele Statisticii arată că în septembrie a fost de 7,77%, însă creşterea preţurilor la unele alimente cu până la 6% i-a determ