Frecvenţa obezităţii este în creştere în întreaga lume, mai ales în ţări emergente ca Brazilia sau China. Este în creştere în special obezitatea severă, când organismul depăşeşte 120 de kilograme. Acest hidos flagel a făcut pasul şi s-a instalat serios inclusiv în bătrâna şi nobila Europă. Astfel, ţări aristocratice ca Franţa, Marea Britanie sunt în stare de alarmă. Deznodământul se vede pe străzi: francezii, englezii mănâncă mult şi iau proporţii. Alimentaţia hipercalorică, lipsa completă de mişcare - respectiv mult mai puţină mişcare comparativ cu aportul caloric - sunt principalele surse ce duc la formarea de stocuri de energie în organism şi, deci, de ţesuturi adipoase, de grăsime.
Totuşi, în cazul unor persoane, pe lângă dezechilibrul între aportul şi consumul de energie, se mai observă şi alte probleme. Celulele lor adipoase, respectiv cele care găzduiesc rezerva de energie, sunt în număr mai mare şi de aici apare o creştere a capacităţii de stocare. Dacă aceste persoane iau în greutate, este şi pentru faptul că au în corp un depozit de calorii. Astfel, lipsa de voinţă, de care sunt acuzate aceste persoane, este un stigmat considerat teribil de nedrept. Şi cercetările au demonstrat acest aspect.
Profesorul Arnaud Basdevant, şeful Serviciului de nutriţie al Spitalului Pitié-Salpêtrière (Paris), spune că, pe lângă dezechilibrele alimentare şi sedentarism, mai sunt numeroşi alţi factori care contribuie la acumularea de kilograme suplimentare. Se cunoaşte foarte bine rolul pe care îl are profilul genetic în instalarea obezităţii. Dar cercetări recente s-au orientat, de asemenea, şi asupra rolului bacteriilor intestinale în colectarea haotică a kilogramelor, deoarece unele dintre ele se găsesc în proporţii neobişnuite la persoanele obeze. Acesta este un aspect foarte important, deoarece o parte a florei bacteriene intestinale favorizează