Haosul din sectorul irigaţiilor şi al îmbunătăţirilor funciare, început încă din anul 1990, a fost descris, cu lux de amănunte, în "Raportul Tabără", un raport de control întocmit la începutul acestui an de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, condusă la acea dată de actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Dar, deşi raportul propunea o serie de măsuri pe de-o parte pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de dezastrul din acest domeniu, iar pe de altă parte pentru redresarea situaţiei, lucrurile au evoluat în continuare din rău în mai rău. Motivul? Cei care au condus Guvernul şi Ministerul Agriculturii în ultimii ani au pus în conducerea Regiei Autonome Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF-RA) persoane preocupate doar de prosperitatea afacerilor lor, ale familiilor lor şi ale colegilor de partid. Astfel, potrivit documentelor aflate în posesia noastră, contractele pentru lucrările cele mai bănoase din domeniul îmbunătăţirilor funciare sunt încheiate, cu predilecţie, cu câteva firme la care foşti şi actuali membri din conducerea ANIF- RA au deţinut fie calitatea de acţionari, fie pe cea de administratori. Odată ajunşi la ANIF, ei s-au retras din societăţile cu pricina, chipurile, pentru a nu fi incompatibili, locul lor fiind luat de apropiaţi, inclusiv de membri de familie. Iată doar câteva exemple.
În virtutea algoritmului privind accesul la "ciolan", stabilit de PDL şi UDMR, în funcţia de şef executiv al ANIF-RA, adică de director general, a fost numit anul acesta Zoltan Incze, fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Comerciale Terra SA, din Miercurea Ciuc.
"Întâmplător", firma Terra este una dintre cele mai importante firme contractoare pe bani publici pentru lucrările de îmbunătăţiri funciare acordate de ANIF. Nici nu-i de mirare, atât timp cât cel care coordonează ANIF