Doar 12% din persoanele cu dizabilitati au loc de munca in Romania, tara noastra plasandu-se astfel pe ultimul loc in Europa, unde media de angajare a acestor persoane este de 50%.
Suzana Dobre, director executiv la Societatea Academica Romana, a discutat cu cititorii Ziare.com despre situatia persoanelor cu dizabilitati in Romania, despre sistemul de stimulente si penalitati pentru firmele care au obligatia de a angaja persoane cu dizabilitati si despre atitudinea acestora in raport cu societatea.
Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Suzana Dobre
"Principalele concluzii nu sunt deloc imbucuratoare, rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati este foarte scazuta, doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati au un loc de munca, in timp ce in Uniunea Europeana rata de ocupare este de 50% deci suntem foarte departe de ce se intampla in restul Europei. (...) Suntem departe chiar si de statele vecine, unde vorbim de 20-30%, noi ramanem iarasi in coada clasamentului", a declarat Suzana Dobre.
Suzana Dobre subliniaza ca, desi legea prevede ca firmele cu peste 50 de angajati trebuie sa angajeze in proportie de 4% persoane cu dizabilitati, cele mai multe firme prefera sa plateasca penalitati pentru nerespectarea prevederii.
Angajatorii exclud din start persoanele cu dizabilitati
Studiul mai arata ca 38% dintre angajatori exclud din start ideea de a angaja persoane cu dizabilitati, sustinand ca aceste persoane au o productivitate scazuta. Cu toate acestea, unele persoane care sunt capabile de munca pot fi descurajate de astfel de atitudini.
Directorul SAR subliniaza ca, evaluarea persoanelor cu dizabilitati se face de multe ori doar pe baza diagnosticului medical, ceea ce este incorect: persoanele care simt ca pot munci primesc un ajutor social sau o pensie si nu sunt incurajate sa gaseasca un lo