Singurul specialist român în reconstrucţie facială a refăcut, din 2008 până în prezent, patru chipuri. Din păcate, niciunul dintre cazurile care au trecut prin mâna sa nu au fost rezolvate ulterior de poliţişti, din cauza metodologiei învechite aplicată în România.
Antropologii experimentaţi pot „sculpta“ faţa unei persoane pornind doar de la craniu. La noi în ţară există un singur „artist“ de acest fel care lucrează pentru Institutul de Criminalistică.
Comisarul-şef Horaţiu Dinu Drăgănescu este medic legist la bază dar, în urma pregătirii pe care a urmat-o în străinătate, a devenit singurul expert în reconstituire facială din România.
Lucrează în laboratorul de genetică din cadrul Institutului de Criminalistică din 2002, iar din 2008, de când s-a înfiinţat laboratorul de antropologie judiciară, a devenit coordonatorul acestuia.
Artă criminalistică pe cranii
„Reconstrucţia facială este cunoscută drept «artă criminalistică» şi e folosită în domeniu din anii ‘80. Un artist plastic englez, Richard Neave (foto) a fost iniţiatorul reconstrucţiei tridimensionale, numită şi metoda Manchester. În prezent, sunt puţine ţări în Europa care folosesc această tehnică“, explică comisarul şef Drăgănescu.
Reconstrucţia facială se aplică doar pentru identificarea cadavrelor cu identitate necunoscută în cazul în care nu există alte probe, adică atunci când nu i se pot lua amprente şi nici nu i se poate compara ADN-ul cu al altei persoane. Este un proces prin care chipul victimei este refăcut remodelându-i, cu ajutorul argilei, trăsăturile pe craniul scheletizat.
Implicarea presei, cheia succesului
Pentru a identifica victima al cărei chip este refăcut, poliţiştii din Occident apelează la mass-media pentru a publica faţa reconstruită. Astfel, milioane de oameni văd imaginile, iar şansele ca cineva să