California a respins prin referendum proiectul de legalizare a marijuanei pentru uz recreaţional. Ar fi devenit primul stat american în care cetăţenii pot cultiva sau poseda canabis. Menţinerea drogurilor în ilegalitate va fi întotdeauna în avantajul cartelurilor, explică Valentin Simionov, director executiv în cadrul Reţelei Române de Reducere a Riscurilor. (audio)
California a respins prin referendum proiectul de legalizare a marijuanei pentru uz recreaţional. Ar fi devenit primul stat american în care cetăţenii pot cultiva sau poseda canabis.
California este primul stat care a legalizat marijuana pentru uz medicinal în 1996, fiind urmată de alte 13 state.
Dacă ne mutăm în Europa, începând cu 1 ianuarie, cetăţenii Cehiei pot avea asupra lor 15 grame de marijuana, pâna la 4 tablete de ecstasy, două grame de amfetamină sau 1 gram de cocaină.
În Portugalia şi Olanda, de asemenea, consumul este permis.
Dezbateri despre o decizie similară se poartă în Polonia.
Valentin Simionov, director executiv în cadrul Reţelei Române de Reducere a Riscurilor explică: menţinerea drogurilor în ilegalitate este şi va fi întotdeauna în avantajul cartelurilor care se ocupa de traficul de doguri local şi internaţional.
Cei care trafichează droguri sunt direct interesaţi să menţină situaţia cum este în acest moment deoarece în felul acesta au control asupra calităţii dar mai ales asupra preţurilor. Legalizarea unui drog presupune automat scăderea preţului."
Valentin Simionov, director executiv în cadrul Reţelei Române de Reducere a Riscurilor în dialog cu Dragoş Ghiţulete
California a respins prin referendum proiectul de legalizare a marijuanei pentru uz recreaţional. Ar fi devenit primul stat american în care cetăţenii pot cultiva sau poseda canabis. Menţinerea drogurilor în ilegalitate va fi întotdeauna în avantajul carteluril