Alstroemeria este o plantă cunoscută sub numele de Crin peruvian sau Crinul incaşilor şi este originară din America de Sud. Sunt cunoscute peste 50 de specii derivate din planta de bază.
Alstroemeria (foto) a fost descoperită de botanistul suedez Klas von Alstroemer în 1753 pe vârfurile Munţilor Anzi din America de Sud, care a adus-o în Europa. Aproape toate speciile se găsesc în unul dintre cele două centre distincte de diversitate, cel din centrul statului Chile, iar celălalt în estul Braziliei. Speciile de Alstroemeria din Chile sunt plante de iarnă, în timp ce acelea din Brazilia sunt de vară.
Planta este înrudită cu crinii, seamănă cu crinii în miniatură, nu doar în ceea ce priveşte aspectul florilor, dar şi al frunzişului, de culoare verde intens şi formă alungită, foarte dens, dispus în mod alternativ, pe tulpini subţiri de 60 cm sau chiar 1 m înălţime.
Florile sunt foarte frumoase, cu şase petale, în diverse nuanţe de portocaliu, roşu, roz, alb, crem, galben, piersică, lavandă şi violet. Florile nu sunt în culori unice, ci pot fi în amestecuri cu marcaje sau cu dungi, culori umbrite sau contrastante. Crescătorii au dezvoltat o mare varietate de soiuri hibride, toate cu culori destul de diferite şi marcaje.
Îngrijire şi cultivare
Alstroemeria sunt plante iubitoare de lumină. Cresc şi înfloresc foarte bogat în locuri însorite sau care beneficiază de cel puţin patru-cinci ore de soare pe zi. Semiumbra favorizează creşterea frunzişului în detrimentul înfloririi.
Deşi pentru a germina, seminţele au nevoie de o stratificare la rece, noile plante Alstroemeria, odată apărute, se dezvoltă bine doar dacă au suficientă căldură. O temperatură cuprinsă între 14 şi 24 de grade Celsius este ideală, şi chiar puţin mai mare. Locul de plantare trebuie să fie ferit de curenţi şi vânturi puternice, întrucât tulpinile sunt fragile