Asteroizii sunt corpuri ceresti mai mici decat planetele, care variaza foarte mult ca marime, de la cateva sute de kilometri in diametru pana la cateva zeci de metri, cei mai multi avand forme neregulate.
Acestia au fost, sunt si vor mai fi subiectul multor cercetari, discutii si speculatii prin prisma ipotezei conform careia un asteroid ar putea lovi Terra candva, provocand daune majore, atat materiale, cat si omenesti.
Potrivit space.com, iata cinci motive pentru care ne pot interesa asteroizii:
1. Pot oferi indicii despre originile sistemului nostru solar
Carol Raymond, unul dintre coordonatorii principali ai misiunii Dawn a prestigioasei agentii spatiale americane NASA, este de parere ca asteroizii pot oferi mai multe date concrete despre sistemul solar. Sonda spatiala Dawn a fost lansata in 2007 si va ajunge pe asteroidul Vesta in 2011, situat intre planetele marte si Jupiter, si pe planeta pitica Ceres in 2015.
Materialele descoperite pe Vesta ar putea dezvalui informatii importante despre formarea planetelor si diversitatea lor.
2. Ne pot ajuta sa intelegem mai multe despre originile primelor forme de viata
Oamenii de stiinta inca nu inteleg complet cum au aparut primele forme de viata pe Pamant din materii anorganice, care nu pot sustine viata, iar asteroizii ne-ar putea ajuta sa deslusim mai multe in aceasta privinta. Asteroizi ca Pallas si Hygiea, despre care se crede ca au continut apa in trecut, par a avea compusi organici.
Unii specialisti sunt de parere ca asteroizii care au aterizat pe Pamant acum foarte mult timp ar fi putut oferi primele conditii pentru aparitia formelor de viata.
3. Ar putea fi o sursa pentru minerit
Cercetatorii sunt de parere ca asteroizii aflati mai aproape de Pamant ar putea fi exploatati prin minerit, datorita me