La Muzeul Municipal din Piaţa Universităţii vă aşteaptă expoziţia de fotografii „Povestiri de Bucureşti ale Tinerilor Urbani de Altădată“ Capitala a reprezentat, în perioada 1930-1980, un spaţiu mai sigur şi mai romantic pentru unii bucureşteni.
Tinerii de altădată iubeau mult Bucureştiul, se distrau fără complexe şi erau deschişi la tot ce înseamnă dragoste şi veselie. Am descoperit magia oraşului de-atunci printr-o serie de întâmplări surprinse elegant în fotografiile doamnelor Edith Florian, în vârstă de 83 de ani, şi Alexandriei Udroiu, de 74 ani.
Întâlnirea perfectă se termina în Cişmigiu
Una dintre activităţile cele mai îndrăgite de tinerii urbani din Bucureştiul postbelic era de departe mersul la plimbare în centrul oraşului, în special pe Calea Victoriei, unde erau cele mai interesante instituţii culturale, braserii, cafenele sau magazine.
Doamna Edith se plimba deseori în centru alături de amorezii săi din timpul gimnaziului şi de după terminarea şcolii. Implicit cu cel care urma să-i devină soţ ulterior. Alexandru Florian, un domn aranjat mereu la patru ace, care respecta tendinţele modei.
„Soţul meu purta o vestimentaţie creată după modelul celebrului muzician Sergiu Malagamba care a inspirat toţi tinerii din Bucureşti la vremea respectivă spre un stil excentric, cu pantofi înguşti şi tocuri înalte", îşi aminteşte bătrâna.
Studenţii se distrau în „grajduri"
Edith Florian, 45 de ani
La vremea aceea, băieţii aveau grijă de toate costurile întâlnirilor amoroase, fie că se desfăşurau la Casa Doina, preferata „muşteriilor amorezaţi", care se opreau la „Bufet", fie la o cofetărie de cartier, ceva mai accesibilă, din zona Pieţei Regina Maria. O întâlnire romantică reuşită implica o plimbare prin Cişmigiu sau la Teatrul Naţional poziţionat atunci pe Calea Victoriei. „Mâncam teatru pe pâine