Munţii Apuseni ascund ruinele unui adevărat cuib de vulturi, Cetatea de la Liteni, locul unde s-au adăpostit în vremuri de restrişte conducătorii Transilvaniei.
Cetatea de la Liteni, din judeţul Cluj, este complet abandonată de autorităţi. Nu există nici măcar un indicator turistic care să semnalizeze drumul spre cetate. Doar la una dintre cârciumile din Liteni, oamenii îi pot îndruma pe turişti spre ruine. Însă bătrânii încearcă să îi descurajeze pe turişti. „Nu aveţi ce vedea acolo, nu-s decât nişte ruine", spune un octogenar, care se plimbă sprijinit într-o botă cioplită dintr-o ramură de corn. Oricum, fără o maşină 4x4, turiştii nu pot străbate drumul până la fortificaţie decât pe jos.
Cetatea zace uitată, cu toate că în Evul Mediu, practic, ea a jucat de două ori, pentru scurtă vreme, rolul de capitală a Transilvaniei. Prima dată a fost în timpul marii invazii mongole din 1241, iar cea de-a doua perioadă de glorie a fost în timpul războiului civil finalizat cu înscăunarea lui Matia Corvin. „Este extrem de păcat faptul că un asemenea monument istoric nu este pus în valoare. Dacă am fi într-o altă ţară, nu numai că ar pune zeci de indicatoare, ar amenaja drumul, dar ar face şi bani serioşi din taxele de intrare", spune Ovidiu Sas, profesor de istorie, care, împreună cu un prieten, s-a aventurat până pe muntele care străjuieşte cetatea.
O istorie bogată
Cetatea Liteni datează, foarte probabil, din Evul Mediu timpuriu. O legendă locală spune că ea ar fi fost ridicată de voievodul Gelu, care îşi avea reşedinţa în Gilău sau în Dăbâca şi care a fost ucis în luptele cu invadatorii maghiari. Însă există şi istorici care cred că fortificaţia medievală a fost ridicată pe locul uneia mai vechi, cu ziduri de pământ şi de lemn, care ar data de pe vremea dacilor. Însă nu există informaţii oficiale în acest sens. Oricum, există istorici care spun că est