Cand dialogul dispare, ce ramane in locul lui este violenta. Mai intai cea verbala. O inclestare a ideilor ia locul schimbului de argumente, iar apoi ura si frica ne face surzi in fata celuilalt. Astazi, clasa politica este rupta de romani.
Impartita in doua, Romania a devenit doar o multime de oameni, unde fiecare este suspicios in legatura cu orice afirmatie a celuilalt. Ceea ce ne asteapta este disparitia celor doua tabere clasice, sustinatori ai Puterii si opozantii lor, si disiparea intr-un haos general.
"Meritul" pentru aceasta performanta este incoerenta totala a clasei politice, atat a celor care ne guverneaza, cat si a reprezentantilor Opozitiei. Nicio actiune a acestora nu a fost incarcata de coerenta, de perseverenta si moralitate. Pentru ca se afla la conducere, liderii puterii au o responsabilitate in plus, caci ei raspund de politica pe care statul si-a asuma. In fata tuturor esecurilor si ipocriziilor promovate de "majoritatea toxica", astfel denumita mai nou de Traian Basescu, distanta dintre guvernanti si popor se adanceste.
Prapastia care se casca tot mai adanc intre disponibilitatea cetatenilor de a-i asculta si de a mai avea incredere in guvernanti si liderii acestora este ingredientul perfect care va da nastere in viitor celor mai neasteptate reactii. Asa se pierd democratiile si se nasc sistemele politice autoritare. Pierderea increderii electoratului in democratie, deschiderea catre formatiunile politice extremiste, simpatia si adeziunea catre liderii care se prezinta "ca o mana de fier" - acestea sunt doar cateva dintre efectele sinuciderii clasei politice romanesti.
Cine a contribuit din plin la procesul de decredibilizare totala a politicienilor? Desigur, in primul rand ei insisi. Apoi, si electoratul a avut rolul sau. Pentru ca nu s-a dus la vot si i-a lasat pe cei cumparati cu o caldare porto