Analiştii locali continuă să rămână pesimişti în legătură cu evoluţia economiei, anticipând scădere şi pentru ultimul trimestru din 2010, în timp ce FMI şi Comisia Europeană se aşteaptă la o ameliorare a activităţii economice spre finalul anului şi nu exclud chiar o uşoară creştere.
Ajustările fiscale, diminuarea fluxurilor de numerar şi creşterea şomajului întârzie relansarea economiei, susţin analiştii băncilor. Economia a resimţit din plin în trimestrul al treilea efectele majorării TVA şi ale reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, după revenirea temporară din al doilea trimestru, iar impactul se va vedea şi în ultimele trei luni ale anului.
"Efectele măsurilor de austeritate aplicate în sectorul public şi majorării TVA se vor resimţi în trimestrele III şi IV ale acestui an, astfel că estimăm o contracţie a PIB cu 3% în al treilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, respectiv o scădere cu 3,3% a economiei în trimestrul al patrulea comparativ cu acelaşi trimestru din 2010. Pentru întreg anul 2010, prognozăm contracţia PIB la 2,5%", afirmă Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Principala îngrijorare ar constitui-o decuplarea de regiune, care ar afecta semnificativ încrederea investitorilor şi percepţia externă în general.
Pe de altă parte, măsurile de corecţie aplicate în sectorul bugetar erau necesare pentru sustenabilitatea pe termen lung, mai spune Pal.
"Pe ramuri, ne aşteptăm ca industria să rămână pe o tendinţă pozitivă în trimestrele III şi IV ale acestui an. Serviciile vor avea o contribuţie negativă semnificativă, la fel şi construcţiile."
Şi Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, apreciază că efectul măsurilor de austeritate se va vedea cu întârziere, inclusiv în trimestrul patru. "Nu cred că putem vorbi de creştere pozitivă în trimestrul patru. Singu