Magistraţii Curţii Constituţionale(CCR) au declarat neconstituţională asumarea guvernului pe legea educaţiei. Potrivit surselor EVZ, cel care a înclinat balanţa la CCR a fost Petre Lăzăroiu, judecătorul propus de Administraţia Prezidenţială. Și asta în condițiile în care magistrații constituționaliști n-au reușit să ia o decizie săptămâna trecută, votul fiind de patru la patru. UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: AGERPRES
1 /.
Situația creată de decizia Curții Constituționale a fost discutată în această seară, la Palatul Victoria, de premierul Emil Boc și președintele Traian Băsescu. Întâlnirea, care a durat aproximativ trei sferturi de oră, a avut loc imediat după sosirea șefului statului din vizita pe care a efectuat-o în Slovenia și a urmat unei ședințe de guvern destul de tensionate.
Amenințările UDMR
Liderii Uniunii au pus, de altfel, oficial decizia Curții în cârca PDL.
"Dacă sunt patru judecători de la PDL şi unul de la UDMR, iar patru de la PSD-PNL, deducţia este că unul din cei ai PDL a votat că asumarea este neconstituţională. Eu sunt cu un gust amar, sunt decepţionat politic pentru că Curtea a luat o decizie pur politică. Nu văd de ce am continua o guvernare în care nu am făcut decât să adunăm oprobiul majorităţii şi în primul rând al comunităţii maghiare", a dat semnalul unei posibile rupturi între UDMR şi PDL, senatorul Gyorgy Frunda.
"Eu cu domnul coleg şi cu prietenul meu Frunda, în ultima vreme, nu am fost de acord în legătură cu multe declaraţii sau afirmaţii, dar de data aceasta are dreptate. Bănuiesc că are dreptate, că este vorba de o decizie, inclusiv din considerente politice. Aşa mi se pare", a afirmat Marko Bela, citat de Agerpres, întrebat dacă este de acord cu afirmaţiile colegului său, potrivit căruia decizia CCR este una politică.
De altfel, după decizia Curţii, lider