Cărţile de muncă, documentele care atestă dreptul la pensie şi vechimea în muncă se vor desfiinţa, începând cu 1 ianuarie 2011. După desfiinţarea carnetelor, toate datele privind evidenţa salariaţilor, vechimea în muncă şi dreptul la pensie vor fi înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii în format electronic.
Pentru ca aceste lucru să fie posibil, instituţia trebuie să scaneze până la sfârşitul acestei luni, toate cărţile de muncă existente în judeţ, adică 63.500 de carnete. Conducerea instituţiei a informat că, până la această dată a reuşit scanarea a 50.100 de carnete. „ 13.300 de carnete nu au ajuns la Casa de Pensii. 12.000 dintre acestea se află la persoane fizice din judeţ, iar restul la angajatori” a precizat Nicoleta Dina directorul Casei Judeţene de Pensii Teleorman. Cei care nu au depus carnetele la Casa Judeţeană de Pensii mai au timp să facă acest lucru până la sfârşitul lunii.
Conducerea instituţiei care trebuie să strângă datele din cărţile de muncă a avertizat că, cei care nu respectă termenul limită de 30 noiembrie, riscă amenzi. „ Cei care nu se prezintă la scanare până la sfârşitul lunii vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 300 şi 600 de lei, în cazul persoanelor fizice şi între 15.000 de lei şi 5000 de lei pentru persoanele juridice” a adăugat directorul CJAP Teleorman.
Unii alexăndrenii privesc cu scepticism scanarea
Alexăndrenii care au acasă cărţile de muncă nu se îndură să le cedeze către CJAP. Unii privesc cu scepticism scanarea şi se tem că, odată predate carnetele, există riscul să se piardă informaţiile privind munca lor de-o viaţă. „ Nu prea îmi place treaba asta cu datele în calculator. Dacă se întâmplă ceva şi se pierd informaţiile, ce ne facem. O să duc carnetul până la urmă, dar mi-l iau înapoi. La mine e mai în siguranţă” ne-a spus Florin Iacob, de 43 de ani, care îşi ţine cartea de muncă acasă,