Randamentele dividendelor companiilor listate au devenit mai mari decât cele ale bondurilor. În cazul obligațiunilor guvernamentale, sunt preferate cele în monede naționale.
Pericolul unei recesiuni în „W“ nu a dispărut în totalitate. Teama creată de viitorul incert convinge tot mai mulți oameni să economisească; inclusiv americanii își restrâng cheltuielile și pun bani deoparte. Iar băncile centrale dau bani ieftini instituțiilor financiare. Problema tuturor este unde pot fi însă investite economiile astfel încât randamentele să fie pozitive.
„În prezent, acțiunile sunt mai ieftine decât bondurile“, spune Harald Egger, CIO Erste Asset Management (EAM), care arată că „randamentele oferite de dividende sunt mai mari decât cele ale bondurilor, lucru foarte rar întâlnit în ultimii 30 de ani“. Diferența apare din cauza dobânzilor de referință extrem de scăzute, menite să impulsioneze revenirea economiilor.
EAM administrează fonduri în valoare de peste 45 miliarde euro, conform datelor de la finele lunii august. Majoritatea acestora, aproape 35 de miliarde, se află în Austria, pe locul secund între cele șapte state din ECE aflându-se Cehia, cu 6,1 miliarde euro, urmată de Ungaria, cu 2,1 miliarde euro. În România, Erste Asset Management administrează doar 539 milioane euro, cu care ocupă primul loc în piață, conform unei cote de 45,1%. Compania austriacă este angajată ca administrator de către investitori privați în proporție de 63,4% din total active și de către instituționali pentru restul de 36,4%. Printre aceștia se găsesc și trei bănci centrale din regiune, cu un total de 200 milioane euro date în administrare.
Se cer bonduri în monedă națională
Deocamdată însă, EAM ține banii aflați în administrare în proporție de 42% în fonduri de obligațiuni. Pe locul secund al investițiilor preferate se găseau fondurile diversificate, cu o pondere