Democraţii americani au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar au reuşit să păstreze controlul în Senat. Rezultatul acestor alegeri are o explicaţie simplă : nemulţumirea generală. Transmite corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor.
Democraţii americani au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, după alegerile parlamentare parţiale de marţi, 2 noiembrie. Adversarii republicani ai preşedintelui Barack Obama au câştigat majoritatea în Cameră, însă democraţii au reuşit să păstreze controlul în Senat.
Transmite corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor (audio).
Rezultatul acestor alegeri are o explicaţie simplă : nemulţumirea generală. Peste 80% dintre votanţi s-au declarat îngrijoraţi de evoluţia economiei; peste 60% consideră că America merge într-o direcţie greşită.
Republicanii nu s-au mai bucurat de o majoritate atât de conforbabilă în Cameră din anul 1946. Un Parlament divizat, în care democraţii menţin un avantaj extrem de fragil în Senat, nu s-a mai văzut din 1980.
"Ceva pare putred în America. Naţiunea e în derivă şi ambele partide sunt vinovate. Electoratul caută cu disperare politicieni care să se ridice împotriva agendei politice greşite a momentului şi să ofere o alternativă clară şi reală", proclamă unul dintre învingătorii scrutinului, senatorul de Florida, Marco Rubio, reprezentant al noii drepte republicane.
O dreaptă divizată între cei care interpretează rezultatele de marţi drept o şansă de a rezolva problemele ţării şi cei care doresc să profite de ocazie pentru a promova o agendă radicală, izolaţionistă, protecţionistă, anti-etatistă.
"A fi liberi sau a fi robii deficitelor, a crede în individ sau în stat, iată alternativele momentului. Cum scria Thomas Jefferson, unul dintre întemeietorii naţiunii, Guvernul cel mai bun e cel care guvernează cel mai puţin", opina unul dintre re