Pe principiul "sunt mici şi nu ştiu ce se întâmplă", tot mai mulţi administratori ai grădiniţelor de stat şi particulare din întreaga ţară au ajuns să ţină copii în dormitoare supraaglomerate sau să le dea mâncare expirată. Controalele efectuate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în perioada 15 - 30 septembrie au scos la iveală nereguli la 63% dintre grădiniţele controlate, fiind aplicate 62 amenzi contravenţionale, în valoare de 238.000 lei, şi 245 avertismente. "Au fost oprite definitiv de la utilizare 114 kg de produse alimentare, alte 550 kg cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, până la remedierea deficienţelor", a anunţat ieri Autoritatea, precizând că au fost cazuri în care banii aferenţi serviciilor prestate erau ceruţi în avans, sub ameninţarea unor penalităţi sau a "exmatriculării" copilului.
Astfel, potrivit datelor ANPC, o încălcare gravă a legislaţiei o reprezintă nerespectarea prevederilor privind numărul maxim de copii admişi într-o grupă (20 de preşcolari conform OMS 1955/1995), abatere constatată la mai multe grădiniţe din judeţul Vaslui.
Aspectul spaţiilor destinate copiilor a fost un alt punct important pe care l-au avut de verificat comisarii ANPC. La o grădiniţă din Galaţi, amplasată la parterul unui bloc, s-a constatat că accesul copiilor de la sala de clasă/dormitor către sala de mese se făcea prin holul comun al blocului. În judeţele Sibiu, Galaţi, Vaslui s-au descoperit grădiniţe cu spaţii de cazare subdimensionate care nu asigurau cubajul de aer minim/copil stabilit de legislaţia în vigoare, iar în judeţele Vaslui, Galaţi, Constanţa spaţii cu un număr insuficient de paturi.
Inspectorii au fost surprinşi să descopere o grădiniţă în care se foloseau wc-uri turceşti pentru adulţi, iar la o alta nu exista apă caldă sau scaunele erau mici şi mesele mult prea înalte pentru nevoi