România e cea mai respectată ţară est-europeană în domeniul spaţial, spune directorul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.
Într-un interviu acordat adevarul.ro, preşedintele ROSA a zis că într-o o mie de ani se va petrece sigur un eveniment major pe Terra, dar nu se ştie când, a vorbit despre beneficiile programelor spaţiale pentru populaţie, despre problemele politice în domeniul spaţial, despre Iran, şi despre progresele României în domeniul spaţial.
adevarul.ro: Domnule Piso, România va deveni în foarte scurt timp stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene, a anunţat recent preşedintele acestei organizaţii. Ce înseamnă asta pentru România?
Marius-Ioan Piso: Suntem în negocieri cu Agenţia Spaţială Europeană (EAS)de trei ani şi colaborăm de 18 ani. Din 2006 am primit statutul de stat cooperant şi sperăm ca la 17 decembrie 2010 să primim statutul de membu. Includerea României în ESA înseamnă accesul la tehnologie înaltă.
După ce încheiem acest acord vom avea un termen de 5 ani în care printr-o echipă comună vom stabili nişte nişe: România va deveni singura ţară din ESA care va fi în stare să producă acele obiecte, modele, teorii.
Ce nişe vedeţi pentru România?
Nu vă pot spune, pentru că este secret industrial.
Cum e văzută România în Europa în ceea ce priveşte domeniul spaţial?
Dacă intrăm în Agenţia Spaţială Europeană, vom fi a doua ţară după Cehia din fostul spaţiu ex-sovietic care reuşeşte asta. România participă la majoritatea întâlnirilor grupurilor spaţiale. Cooperăm pe linie de securitate cu NATO. Suntem văzuţi ca fiind cea mai eficientă ţară din spaţiul est-european. Avem o imagine bună. În regiune România este deja cu mult peste celelalte state din punct de vedere spaţial. Ungaria e destul de jos, Serbia putea să avanseze dar a fost războiul şi s-a dus, Bulgaria nu se organizează.
"În România